среда, 16. март 2016.

REZULTATI KONKURSA "ZBOG TEBE PIŠEM" I SADRŽAJ PETOG BROJA ČASOPISA

Dragi naši,


Obaveštavamo vas da je konkurs za peti broj E-časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor završen. Tema konkursa je bila „Zbog tebe pišem“. Redakcija časopisa je odabrala priloge koji su posvećeni pesnicima i piscima koje ste izdvojili kao značajne za vaše detinjstvo, odrastanje, život i uopšte celokupno stvaralaštvo.
Sadržaj časopisa je ispunjen rubrikama koje za vas pišu članovi redakcije i saradnici. Kulturni  prilozi Miroslava Vasića i Ivane Minić, muzički prilog Maria Lovrekovića, kolumna Jelene Dimitrijević, kao i prilozi o Avdulaha Ramčilovića i Dijane Redžić.
Putopis iz Ljubljane Borisa Maksimovića, zatim portret akademskog slikara Mome Bjekovića. Od naših saradnika za zaštitu intelektualne svojine ćemo imati takođe interesantan prilog.
Olivera Šestakov je poslala prilog o Marini Cvetajevoj, a esej o Isidori Sekulić je napisala naša saradnica Dijana Redžić. Tekst o Dostojevskom potpisuje Petar Gordić.
Milen Šelmić je posvetio pesmu Viktoru Hari, čileanskom umetniku, Zdravka Babić i Nikolina Blagojević Jesenjinu. Marijana Stanković i Avdulah Ramčilović Desanki Maksimović, Boris Đorem iz Istočnog Sarajeva je posvetio stihove Branku Miljkoviću, Maku Dizdaru i Matiji Bećkoviću, Snežana Stanojev Dobrici Eriću, Petronije Pero Šimšić Mihailu Ćupoviću, Nada Vučičić iz Splita je poslala prilog o Miljenku Smoju i svoje umetničke slike, Mirjana Magura o klasicima književne reči i nekome posebnom ko život pretvara u bajku (Andersen), Dušan Stefanović je podelio sa nama razmišljanje o tome šta je za njega umetnost. Anđela Andrić, učenica Prve beogradske gimnazije je pisala o Ivi Andriću, Tea Kap Mače nam je poklonila svoje umetničke slike i stihove. Tomislav Smoljan iz Zagreba nam je otkrio kako on provodi „Dane bez smeha i poezije“ u svom prilogu. Saša Mićković je posvetio stihove Aleksi Šantiću i darovao nam paralelene sonete u jutarnjim slikama iz Pariza sa Monmartra.
Ciko Ružica iz Tivta je "pevala" o Pablu Nerudi, Žak Preveru, Dikensu i mogim drugim piscima koji su na nju ostavili dubok utisak. Saznaćemo kako je to Nena Miljanović „Zakasnila za Silviju Plat...“ i zašto Lucija Šaulić piše zbog Marije Jurić Zagorke. Alan Edgar Poe je bio inspiracija Nikoli Spasojeviću. 
Tu su pesme Lorene Kujek, priča Tamare Lujak, jedne od najistaknutijih srpskih autorki iz oblasti fantastike. Mirjana Brkljač Hemun je podelila utiske o susretu sa Mariom Vargasom Ljosa na Sajmu knjiga. Sanja Vilus se predstavila sa pričom, a Bojana Nikoletić sa interesantnim prevodima i „Zamršenom pričom“ Luis Kerola.
Aleksandra Filipović iz Jagodine je posvetila prilog Čika Jovi Zmaju i Desanki Maksimović.
Svoje radove su nam poslali i voditelji literarnih sekcija i radionica: Literarna sekcija OŠ „Sveti Sava“ iz Bjeljine, prilog Lava Lukića koji nam je poslala  njegova  mentorka Aleksandra Drakulić, te prilog Kreativnog kutka Ljiljana Himel iz Ečke. Zatim mr Zvonimirka Jovičić iz OŠ "Moša Pijade" iz Žagubice.
Pesme Sanje Radulović, Dijane Jovanović-Jovanović, Nede Dukarić Kosetlac, Slađane Nedeljković, Jovana Bajca, Svetlane Pejić, Maje Šiprak, Ivana Gaćine, Gordane Vukadinović, Slađane Milivojević Stošić, Ilinke Marković, Vesne Mišković Andrejić, Pavla Lazića, Matije R. Drljače, Duška Dražića, Sanje Mančić Aleksić, Dušana Varićaka, Marine Milosavljević, Slobodana Milijića i Danijele Ražov u duet pesmi, kao i Gorana Lekića sa pesmom „Moj život“, Nade Jovanović, Igora Divkovića i dr.. Tu su i do sada neobjavljene pesme i proza Ane Ilić iz Vladičinog Hana te prilog Olivere Dražić.
Gorjana Ana Dabić je posvetila pesmu Miki Antiću, Valentina Vulić i Damir D. Ocvirk Čika Jovi Zmaju, dok je o „Susretu sa Šantićem" pisao Robert Detki.
Helena Himel je zastupljena sa pričama „Intro“ i „Zabranjena zona“, Svetlana Radosavljević sa  „Pričom o monahu“, Vedran Volarić je dao „izjave koje se ne bi smele reći spisateljima“, Miloš Ristić svoje aforizme, a Daniela Vrškova priče sa bloga koje potpisuje kao Dana Hill, kao i Nenad Lančuški i Zorana Petričević. Zoran Škiljević je poslao odlomak iz svog romana.
Radovan Sinđelić je posvetio svoj prilog Branku Ćopiću, a Mirjana Štefanicki Antonić poslala svoje pesme i recenziju knjige „Blagost božjeg gnezda“ Miroslava Mišela Boltresa.
Nada Malek je poslala svoju nagrađenu „Sasvim običnu priču“. Objavili smo i pesme iz nedovršene zbirke pesama Marije Stojiljković Marstoj. Srećko Aleksić iz Književnog kluba „Scena Crnjanski“ je pisao o poeziji Vesne Kerečki.
Snežana Marko Musinov se predstavila sa pričom i prilogom „Misli tebi usmerene“. Jadranka Čavić iz Praga nam je poslala priču o „Strancima“, Aleksandar Mrđenović nostalgični zapis o zavičaju, a Jelena Skrobić pričom „Koraci“. Tu su i recenzije novih knjiga poezije i proze.... kao i fotografije Jane Radičević. 
U ime redakcije vam se zahvaljujem što ste učestvovali i doprineli da peti broj časopisa bude bogat i ispunjen vrednim sadržajima.

Takođe ćemo najaviti promociju krajem aprila ili početkom maja meseca na kojoj ćemo predstaviti i antologiju posvećenu Jesenjinu, o čemu ćemo vas detaljnije obavestiti.

Glavni i odgovorni urednik
Zorica Tijanić


Нема коментара:

Постави коментар