понедељак, 15. август 2016.

Rezultati konkursa za šesti broj časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor

„Ima gradova koji imaju svoju dušu,
Svoju prošlost. U tome su gradovi slični ljudima.“

Jovan Dučić (Gradovi i Himere)

Ispred nas je još jedan novi broj časopisa za umetnost i kulturu – Zvezdani kolodvor. Tema broja – Moj grad. Velikim slovom, zato što mu tako odajemo poštovanje i iskazujemo ljubav. Postoje gradovi kojima se uvek vraćamo i koji nam nedostaju. Ponekad nema veze da li smo u njima rođeni, odrasli ili potičemo. Važno je naše sećanje i ljudi u njemu. Grad se nosi u srcu sa onolikom toplinom s kojom ume da nas zagrli. S obzirom na to, u novom broju časopisa su zastupljeni autori sa radovima koji govore o njihovim dragim mestima, u pričama i u stihovima. Tu su i fotografije. Svaki stih, crtica ili slika nose toplinu, ljubav i odanost. U ovom broju smo se takođe bavili i lepim mislima. Citati su vredne poruke, koje imaju duboko značenje. Ono izrečeno i neizrečeno, a nagovešteno ostaće zapisano i na stranicama našeg i vašeg časopisa.
Novi broj će biti objavljen kao dvobroj sa mnoštvom priloga koje ste nam poslali ali i ostalim temama iz umetnosti i kulture o čemu se brinu Ivana Minić, Miroslav Vasić, Mario Lovreković i drugi saradnici.
Zbog toga smo odlučili da vam naše uredništvo, saradnike i prijatelje časopisa predstavimo iz drugog ugla – putem intervjua. Tu je intervju sa Lidijom Ćirić, spisateljicom iz Beograda, nezaobilazni i fantastični putopis Borisa Maksimovića, našeg saradnika iz Banja Luke, kolumne Maria Lovrekovića i Jelene Dimitrijević, esej Jelene Radojković  o Lazi Kostiću.
O neobičnom mestu koje se voli su nam pisale etnolozi-antropolozi Milena Golubović i Tajana Poterjahin Antonović. Upoznaćete Beograd iz priča Srećka Aleksića, Aleksandre Petrić, Marije Stojković Marstoj, ali i poeziju Šolkotović Snežane, Avdulaha Ramčilovića. O Mirisu detinjstva nam stihuje Spomenka Denda Hamović. Sanja Radulović je pisala o susretima. Za rubriku Fantastična priča, Tamara Lujak nam nudi – Najbolje vino, što njene priče zaista i jesu.
U Dalmaciju nas svojom poezijom vode Majda Fradelić, Suzana Muštra i Ivan Gaćina. Amina Mašić nam je poslala priču o jednoj Lipi koja krije mnoge tajne, takođe i Valentina Vulić svoju priču. Jelena Skrobić je pisala o Zarobljenom gradu, Nenad Lančuški  - Nezadovoljstvo i Dijana Redžić - Čekanje, te Saša Mićković sa prikazom knjige Biljane Dimčić. U časopisu će biti zastupljeni i sledeći autori: Dušan Đorđević Niški, Anđela M. Andrić, Ivana Anđelković, Božana Ćosić, Jovan Bajc, Branislav Tođer, Lucija Saulić, Ilinka Marković, Radmila Milojević, Olivera Dražić, Olivera Šestakov, Snežana Marko Musinov, Bojana Nikoletić, Luka Đorđević (rubrika mudre misli), Zdenka Prodanović, Ana Žagar, Milica Barušić Čajić, Tatjana Krpović, Svetlana Pejić, Jelena Balević, Dana Hill, Nikola Spasojević, Jože Brenčič, Dušan Milijić, Mirjana Štefanicki Antonić, Olga Naumovska, Nada Vučičić, Antonija Padovan Kralj, Boris Đorem, Mirjana Perin Magura, Branka Jurišić, Biserka  Marija Vidnić, Popović Ljiljana, Aleksandra Filipović, Sanja Mančić Aleksić, Mirko Stikić, Marija Vujošević i drugi. Fotografije Kragujevca je poslala Hristina Lučić, a Tomislav Stanešić sa svojih vožnji biciklom. Specijalan feljton Priče iz virtuelnog sveta, Mikaila Tijanića u kojem ćete saznati interesantne detalje iz prakse sajber kriminala. Takođe, specijalan prilog - Manifest Prave Beograđanke, Lidije Ćirić.  
Zvezdani kolodvor postoji već drugu godinu zahvaljujući našim dragim saradnicima i autorima, koji su sa nama od prvog dana. Konkurs za časopis je otvoren tokom cele godine. Časopis će biti objavljen i postavljen na platformi za publikacije, takođe i na našem blogu početkom septembra 2016. godine. Sve objave i obaveštenja pratite i dalje na našem blogu.

Нема коментара:

Постави коментар