петак, 9. децембар 2016.

Život je film – najava novog dvobroja časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor


Ulazimo u treću godinu od pokretanja vašeg i našeg Zvezdanog Kolodvora. U međuvremenu se život odvijao kao na filmskoj traci, ponekad ubrzano, ponekad sasvim polako. Zato smo i poželeli da ovaj broj nosi naziv Moj život - scenario za film. Shvativši ozbiljno svoje uloge, krenuli smo u potragu za najlepšim scenariom. Nismo mogli da se odlučimo. Svi su originalni, svaka priča jedan život, jedan mali scenario za film. Zato, u novom dvobroju s kojim završavamo staru godinu možete čitati naš izbor kvalitetnih tekstova, eseja, kolumni, putopisa, poezije i proze. Sa nama su i dalje naši saradnici koji obogaćuju sadržaj časopisa.
Mario Lovreković je u svojoj kolumni napisao kratki scenario svega odgledanog i viđenog iz svoje perspektive. Vraćali smo se u sećanja i sa Jelenom Dimitrijević koja nam je u svojoj kolumni pisala sa filozofskog stanovišta smisla i besmisla života. 
Miroslav Vasić, zadužen za kulturnu rubriku počastio nas je jednim istorijsko-kulturnim osvrtom i nastavio svoj Feljton o pozlati i konzervaciji ramova čime se bavi u slobodno vreme. Nezaobilazni i veoma interesantan putopis može biti i iz naše domovine. Ovaj put smo izabrali putopis Borisa Maksimovića koji nam dočarava impresije iz Vojvodine i u njemu su stihovi Mike Antića. Putovanje se nastavlja kroz Vojvodinu putem slika Ivana Vešića. Njegovi akvareli nam dočaravaju lepotu prelepe ravnice. Doživljaj je upotpunjen njegovom poezijom koja prati slike.
Dah prošlosti otvara vrata belim stihovima prerano preminulog pesnika Pauna Petronijevića, kome je književnik Milijan Despotović priredio mnoge knjige. Moći ćete da pročitate njegove recenzije knjiga Zorana Jeremića i Vesne Tatalović. Čitaćete prikaze nove knjige poezije Dijane Uherek Stevanović, Vedrine, koju krase nekoliko recenzija. Mi smo odabrali prikaze Vladanke Cvetković, Nade Vučičić i Slavke Klikovac. Prikaz Ranka Pavlovića o knjizi poezije Lidije Ćirić, Kabanica za suze, te Saše Mićkovića o knjizi Željka Sulavera. Takođe prikaz nove knjige Točka nestajanja, Božane Ćosić koji je napisala Ana Marija Posavec.
Poeziju i prozu su poslali pesnici i saradnici časopisa. Između ostalih sa nama su Mirjana Magura, pesnikinja iz Beča, u čijoj prozi i poeziji uživamo u svakom broju, Snežana Marko Musinov sa interesantnim prilogom o američko iranskom pesniku i prevodom njegove poezije, Ines Kosturin, Srećko Aleksić, Maja Šiprak, i Tomislav Smoljan.
Jelena Radojković nam je otvorila svoj dnevnik koji miriše na Bosiljak. Dušan Varićak nam je poslao svoju priču o Veridbi. 
Tamara Lujak nam je i ovaj put poslala naučno-fantastičnu priču, a Živko Teodosić svoju Legendu o tri kćeri svemira. Prateći onog koji vidi kroz tamu je priča Pavla Zelića koju prati ilustracija Dragana Paunovića. Literarna sekcija iz Bijeljine je ovaj put na dečijim stranama, kao i rubrika Lukino, našeg saradnika Luke Đorđevića iz Niša.
Novu pesničku knjigu Refleksija jednog tanga je najavila Čedna Radinović Lukić, a ćutanjem nam je pričala Ivana Švragulja, kroz osvrt Maria Lovrekovića. Dana Hill je poslala priču o Srebrnom vladaru. Tu su Rezovi i skice, Veljka Bosnića. Branislav Banković nas je odveo na Stanicu uspavanih vozova u svojoj priči. Iz priče Miloša Petronijevića otkrijte kakav je zaista Pasiji život. 
Nastavljamo sa Lirskim minijaturama Borisa Đorema i poezijom Dušana Đorđevića Niškog. Odabrali smo poeziju Branke Lazić, Zdravka Lukanovića, Nikole Spasojevića, Danijela Župančića, Safije Perviz, Dragana Maljika, Mirele Bašić, Snežane Šolkotović, Alexa Poete, Jovana Bajca, Avdulaha Ramčilovića, Olivere Polić, Marijane Stanković, Darka Đorđevića, Suzane Muštre, Dušana Stefanovića, Anđele M. Andrić, Gorana Vitića, Steve Bzdilika, Đure Šefera Sremca, Sanje Radulović, Branke Jurišić, Radovana Sinđelića, Ivana Gaćine, Ane Kratovac, Marine Milosavljević, Mirjane Štefanicki Antonić, Ružice Ciko, koja nam je poslala i predivne slike, koje prate jednu tužnu životnu priču.
Jelena Skrobić nam je poslala vredan osvrt na knjigu Dejvida Gilmura, Filmski klub koji će zainteresovati sve roditelje tinejdžera, jer nosi vredne poruke o odrastanju i vaspitanju. Nada Kljajić nas svojim dramskim tekstom podseća kako je biti Roditelj u trendu, tako da prateći temu dolazimo i do drugog dela feljtona Priča iz virtuelne stvarnosti koji za naš časopis piše Mikailo Tijanić, stručnjak za intelektualnu svojinu i internet kriminal, a u vezi je sa iskustvima iz njegove prakse. 
Časopis završavamo esejom posvećenom Bodleru Umetnost i romantika. Antologija Poslednji cvetovi zla će biti objavljena u februaru 2017. godine.
Časopis će biti postavljen na naš blog i na portal za publikacije issuu.com do kraja decembra.

Vaše uredništvo


Нема коментара:

Постави коментар