уторак, 7. март 2017.

PROMOCIJA ANTOLOGIJE POSLEDNJI CVETOVI ZLA


Dana 04. marta 2017. godine u Kući Đure Jakšića održana je promocija u organizaciji redakcije e-časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor posvećena trogodišnjem radu časopisa i objavljivanju antologije "Poslednji cvetovi ZLA" u čast jubileja 150-godišnjice smrti francuskog pesnika Šarla Bodlera. Promociji je prisustvovalo preko 120 ljudi, prijatelja, gostiju i autora antologije.
Redakcija u punom sastavu, Zorica Tijanić, glavni i odgovorni urednik, Jelena Dimitrijević, zamenik urednika i urednici Mario Lovreković, Ivana Minić, Julija Nikolić, Miroslav Vasić i Dušan Varićak su vodili program. Promociji su prisustvovali i saradnici Olivera Polić, Jelena Radojković i Živko Teodosić. Dušan Varićak je govorio o Bodleru, njegovom detinjstvu, odrastanju, stavljajući akcenat na njegov psihološki profil ali i njegovo delo i poeziju kao veliku prekretnicu za poeziju. Govorilo se o razlozima osnivanja edicije i rezultatima koje je Zvezdani Kolodvor postigao tokom prve tri godine svog kulturno-umetničkog rada.
Gosti na promociji su bili mladi pesnik Lav Lukić i njegova mentorka Aleksandra Drakulić iz OŠ „Nikola Tesla“ i deca iz pesničke radionice Mladi pesnici iz OŠ „Filip Višnjić“ pod vodstvom Milanke Berković. Svojim stihovima su nam ulepšali veče Anđelija Karetić, Jana Petrović, Tijana Savić i Matija Despotović.
Autori zastupljeni u antologiji su čitali svoje stihove. Esej "Autoportret" je čitala Jasna Rakićević, dok su stihove čitali pesnici: Balša Rajčević, Živko Teodosić, Jelena Dimitrijević, Ivana Pantelić, Lidija Nožanić, Danka Mijatović (koja je čitala pesmu Zdravka Lukanovića), Darko Đorđević, Dušan Varićak, Majda Fradelić, Čedna Radinović Lukić, Vanja Jančić, Olivera Polić, Jovan Bajc, Jelena Radojković, Gorica Stanković, Aleksandar Mrđen, Zlatibor Radovanović, Vladanka Cvetković, Marko Stanojević, Snežana Marko Musinov, Slavko Marković, Radojka Ušurel, Božica Mihaj i Mira Rakanović iz Vršačkog književnog kuluba, Marija Prodanović i Maja Jakovljević.
Promociji su prisustvovali Marko Veckov, Nada Petković, suprug Aleksandre Elčić i majka Tamare Babić koja je napisala esej Smrt zvezde, Milan Drašković i Aca Subin koji je fotografisao promociju.
Zahvaljujemo se svima koji su ulepšali i uveličali veče posvećeno kako Bodleru, tako i radu časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor.






Zorica Tijanić
Jelena Dimitrijević



Miroslav Vasić
Ivana Minić







Dušan Varićak
Mario Lovreković


Julija Nikolić


Нема коментара:

Постави коментар