субота, 22. септембар 2018.

OBJAVLJEN 15. BROJ ČASOPISA „ZVEZDANI KOLODVOR“

Septembarsko izdanje časopisa za umetnost i kulturu „Zvezdani kolodvor“ u novom broju donosi radove koje su predstavili književnici, esejisti, pesnici i drugi kulturni radnici. Tema ovog broja je posvećena eseju. Broj započinje tekstom Borisa Mandića, esejiste i pisca iz Beograda „Samonapuštanje i povratak“. Naslovnu stranu krasi likovni rad „Narovi“ Vesne Teodosić, diplomiranog kostimografa.
Časopis, po svojoj uređivačkoj koncepciji, pored književnih tekstova objavljuje i tekstove iz umetnosti, istorije, kulture, ali povremeno objavljuje članke iz oblasti zaštite autorskih i ostalih prava na Internetu za koje je zadužen naš saradnik Mikailo Tijanić.
Tekstove iz istorije umetnosti i kulture su predstavili stalni članovi redakcije, arheolog Ivana Minić i kulturolog Miroslav Vasić koji je pisao o značaju i ekspanziji kineskog jezika i o kineskoj kulturi.
Dušan Varićak je predstavio poetsku autobiografiju mladog atlasa - Stefana Stanojevića. Sa kratkom proznom formom se predstavila Tamara Lujak u priči „Ponekad zaboravim“. Objavljena je i priča Mirjane Lj. Jovanović „Ognjište“. Naša saradnica iz Mladenovca Jelena Skrobić nam je za rubriku „Scena“ poslala prilog o objavljenom zborniku „Prozor u dvorište“ (mladenovačke kratke priče i pripovetke), koji su priredili mladenovački književni  stvaraoci Ognjen Petrović Zoran Antonijević. Poeziju Valentine Vulić i Spasenije Sladujev predstavila nam je književnica Mirjana Štefanicki Antonić iz Novog Sada u svoja dva eseja. Vedran Uranija je pisao o stihozbirci Ivana Gaćine, a Ivan Gaćina o pesniku Srećku Aleksiću i njegovoj petoj zbirci poezije „Tišina koju naslućujem“. Srećko Aleksić je pisao o mladom pesniku Milošu Marjanoviću i njegovoj prvoj zbirci poezije. Srećko Aleksić je u časopisu zastupljen i sa kratkom prozom i poezijom. Sledi prikaz o novoj knjizi „Brodovi“ Ivana Sokača i izbor iz poezije. Avdulah Ramčilović je pisao o značaju predstavljanja književnog i umetničkog dela - promociji. O poeziji Fatime Sibile H. Gorenčevski je pisao Duško Novaković. Tu je i izbor iz njene poezije. 
U rubrici za mlade talente, sa svojim radovima i ilustracijama se predstavila Rea Petrović. Jana Lalatović nam je predstavila svoj seminarski rad o odnosu svetovnog i duhovnog u pripoveci „Krađa i prekrađa zvona“ Stjepana Mitrova Ljubiše. O beloruskim pesnicima Rigoru Baraduljinu i Pimenu Pančaki je pisala Dajana Lazarević, filolog i prevodilac. Tu je i prevod izbora iz poezije Pimena Pančake. Predstavljena je dvojezična zbirka Snežane Šolkotović i Rade Rajić Ristić koju je na italijanski jezik prevela Rada Rajić Ristić. Od prvog broja objavljujemo putopise Borisa Maksimovića. U ovom broju je zastupljen sa putopisom iz Pariza. 
Nebojša Amanović je zastupljen sa dva teksta iz kulture, o knjizi i lingvistici, te o poreklu jezika; Jovan Pavlović sa esejom o životu umetnice Karmen Erera. Objavili smo i njegove kratke priče. Dušan Đorđević Niški je posvedočio esejem o knjizi Nade Petrović. Objavili smo prikaz Milijana Despotovića o knjizi Nevenke Bošnjak Čolić „Čovek koji je dva puta živeo“. Pesmu Edgara Alana Poa „U snu san“ prepevao je Milan Drašković. Objavljen je i izbor iz poezije Nebojše Stanojkovića iz njegove nove knjige „Pesme“. Tekst o nobelovcu, britanskom književniku indijskog porekla Vidjadara Suradžprasada Najpola napisala je naša saradnica Snežana Marko Musinov.
Objavljena je i poezija naših saradnika Maria Lovrekovića Lovre, Aleksandre Petrović, Gorana Vitića, Živka Teodosića, Radmile Milojević, Katarine Sarić, Patrika Weissa, Tonija Pavelskog, Borisa Mandića, Sanje Radovanović, Čedne Radinović Lukić i Slađane Nedeljković. 

Нема коментара:

Постави коментар