четвртак, 28. новембар 2019.

NOVOGODIŠNJI SPECIJAL


KONKURS ZA NOVOGODIŠNJI BROJ ČASOPISA ZVEZDANI KOLODVOR






„Postoje pesme koje „žive“ u senci njenog potpisnika – pesnika. Taj mag imena koga izbacuju, često klanovi, nosi i površnost pesme, loš sadržaj. Takva pesma odlazi zajedno sa pesnikom u zaborav. Odvojiti pesmu od sebe znači biti siguran da će ona moći da traje i sebe i pesnika, i tada kada pesnik zaboravi pesmu.“


(Iz eseja „Odvajanje pesme od sebe“ posvećenog Branku Miljkoviću)

Milijan Despotović


Časopis za umetnost i kulturu ulazi u šestu godinu postojanja i povodom jubileja, redakcija je odlučila da raspiše konkurs za 19-i, a prvi broj u 2020-oj godini.
Prethodni broj smo posvetili ruskom reditelju i umetniku Andreju Tarkovskom, dok će se novogodišnji baviti temom misterioznih i preranih smrti pesnika i značajnih mislilaca koji su ostavili dubok trag čovečanstvu. Svi znamo da je tanka linija između genijalnosti i ludila, ali u čemu je tragedija kada se ta linija pređe?

Iako se čini da je tema uveliko eksploatisana, ipak smo i mi odlučili da uzmemo u njoj učešće iz mnogih razloga. Da li pesnik postaje veliki samo nakon svoje smrti, koja često nije prirodna? Da li je moguće umetničko stvaranje koje nije izazvano tugom i bolom a da se smatra vrednim i koliko u njemu svesno učestvujemo, samo su neka od pitanja na koja bismo želeli da od vas dobijemo odgovore. Branko Miljković, Sergej Jesenjin, Majakovski, Hemingvej, Virdžinija Vulf, Sofija Plat, Marina Cvetajeva, Puškin, Branko Ćopić, Džim Morison, pa i Frojd nisu umrli prirodnom smrću. 

Za nas je večita zagonetka da li je to zaista bilo tako. Mnogi znameniti pesnici, naučnici i umetnici i glumci prerano su napustili ovaj realni i za njih teško razumljiv svet. Povučeni tamom, odlučili su sami o svom kraju, ostavivši za sobom ne samo svoja dela već i mnoga otvorena pitanja.

Nadamo se da ćemo i u ovom broju uspeti da zadržimo kvalitet i da će časopis ostati "mesto" na koje ćete se rado vraćati. Takođe se nadamo da ćete nam, kao i uvek pomoći da i ovaj broj bude rado čitan. Iako nemamo sponzore za štampanje časopisa, pdf je svima dostupan. U nadi da će doći neka bolja vremena, nastavljamo sa radom i u narednoj 2020-oj godini.

Pišite nam šta mislite o svemu, pošaljite nam svoje eseje, pesme, posvete, razmišljanja...

Naša adresa je: klubumetnika.zvezdanikolodvor@gmail.com sa naznakom "za novogodišnji specijal".

Rok za slanje radova je 25. decembar 2019. godine.

Hvala što ste i dalje sa nama i što pišete za Zvezdani Kolodvor!

                                                                                                                         Uredništvo

Нема коментара:

Постави коментар