субота, 25. април 2020.

POEZIJA DIJANE UHEREK STEVANOVIĆ



DIJANA UHEREK STEVANOVIĆ




Dijana Uherek Stevanović rođena je 1968. godine u Garešnici, R. Hrvatska. 1986. godine dolazi u Suboticu, završava Pedagošku akademiju u Kikindi, a pose i Pedagoški fakultet u Somboru - master.
Zaposlena u OŠ "Miroslav Antić" na Paliću. Živi u Subotici.
Pored pisanja, bavi se slikarstvom.
Uvrštena je u preko 100 zajedničkih međunarodnih zbornika, leksikona i antologija.
Samostalne zbirke  poezije "VANVREMENA" - izdavač Panonske niti, Srbija, "BESKRAJ" i "NOTOVANA", izdavač UG Hrast Hrvatska, objavila je 2013. godine. Zbirke "BEZIMENA", "ONA" izdavač UG Essegg i "RATNICA SVETLOSTI" izdavač Diogen objavila je 2014. "VANVREMENA - ARTEMIDA" i "NEVIDLJIVA" objavljene za UG Essegg 2015. i zbirka pesama "NEBO U ZUBIMA" izdavači "Galaxy" Niš i UBU. 2016. objavljena je "NESAVRŠENA" izdavači "Galaksinis", UBU i HKD, Zbirka poezije "VEDRINA" objavljena 2017. izdavač "Aldo" Slavonski Brod.
Pesma "Slavonija" pohvaljena je i uvrštena u zbirku najlepše poezije. Na takmičenju "Pesmi u čast", pesma "Ritam tišine" osvojila je prvo mesto glasovima publike.
Zbirka pesama „Nesavršena“ dobila je nagradu „Književno pero“ Hrvatskog književnog društva  kao najbolja objaljena knjiga poezije u 2016.
Dobitnik je nagrade „Književno pero 2018.“ Hrvatskog književnog društva za doprinose u književnosti i međunarodnoj saradnji.
Dodeljen joj je SUBOTIČKI OSKAR POPULARNOSTI u 2013. za njena postignuća u literaturi. Sudjelovala je na takmičenju "POEZIJE GODINE" pesnika Balkana i u prvoj sezoni 2012 / 2013. osvojila prvo mesto. Pobednik je u takmičenju "Diogen" - Sarajevo.
Dobitnik je mnogih pohvala i nagrada za rodoljubivu, misaonu, ljubavnu i socijalnu poeziju.
Njene pesme su objavljene u mnogim elektronskim časopisima i web stranicama.
Objavljene elektronske zbirke poezije "Nedostaješ mi ti", "Artemida" "Drugo ja" i zbirku u 3D varijanti.
Priređivač je "Međunarodne zbirke poezije Citat rs", međunarodne zbirke pesama i priča za decu "Zagrli život" - namenjenu deci oboleloj od kancera, međunarodnih zbirki poezije i proze "Goli život u umetnosti" i "Na marginama života". Objavila je knjigu pesama i priča za decu "Suncokretaljka" zajedno sa svojim učenicima i pesnicima Balkana.
Učesnik je mnogih međunarodnih pesničkih susreta i orginazator PRVE UMETNIČKE OLIMPIJADE.
Pokretač je projekta „Ostani kod kuće, ostani doma – poručuje ti KORONA“ koji je na stranicama i sajtovima okupio preko 300 autora iz Sveta kao učesnike istoimenog virtuelnog festivala koji je u toku. U pripremi je i elektronska knjiga pod istim nazivom koja je deo programa festivala.
"ŽIVOTA HARMONIJA - L'ARMONIA DELLA VITA", je prva knjiga koju je pripremila u U.M.P. i kao takav je objavljen u izdanju UBU i "Galaksinis".
Piše recenzije i kniževne prikaze, a njene pesme su prevođene na makedonski, talijanski, mađarski, bugarski, engleski...
Jedan od urednika je portala za kulturu, obrazovanje i priključene "Pokazivač" te "Ex-Yu Voice".
Član je Međunarodnog umjetničkog udruženja "Vizija", Internacionalne zajednice stvaralaca, Hrvatskog književnog društva i drugih.
Počasni član je Književnog kluba "Duško Trifunović" iz Kikinde i "Stenka" Beograd. Osnivač je i predsednik Udruženja balkanskih umetnika.
Predsednik Delegacije Srbije u Scuola di Poesia-School of Poetry i ambasador U.M.P. koju je imenovao Silvano Cavaliere Bortolazzi osnivač neprofitne organizaje  UNIONE MONDIALE DEI POETI - WORLD UNION OF POETS - UMP" te dobitnik zlatnog, srebrnog i platina križa za zasluge promovisanje međunarodne saradnje i poezije.




ŠAHIRANI

Samoću,
birali smo zajedno,
sad i zauvek.
Istina ili izazov?
Beše to laž u istini.
Lovac je bio iskreniji.
Kralj i kraljica
pojeli su zrna pirinča.
Šah mat.



STVARNOST

Poigravam se
apsolutnom
vrijednosti postojanja,
slična svakoj
običnoj marioneti,
koju pomjeraju končići.
Predstava je završena,
crni kostim pada,
ostaju samo
gole kosti,
koje ni pas lizao ne bi.
Mogu samo lajati,
zadržati zube i jezik...
Žena sam,
drugo ime
mi je STVARNOST.


ŽIVOT U BOGU

Stala sam Bogu
pred noge
nije znao
šta mi je,
ali biću iskrena
nisam ni ja znala
što ću
spuštenog pogleda
pred njim.
Sad znam.
Upoznavanje
sa životom
je u toku.
Bog je život.



REČIMA IZATKANA

Osećam,
trebam ti
napisati pesmu,
baš onakvu
kakvu voliš,
protkanu rimom
upetljanom u snove.
Ne, nisam
ona od praznih
obećanja,
tvoja sam,
sasvim tvoja
rečima izatkana
slobodna misao,
slobodnog stiha.

Нема коментара:

Постави коментар